Berekening vergoeding arbeidsongeval
Het berekenen van een schadevergoeding na een arbeidsongeval is in de meeste gevallen complex. Bij de berekening van de omvang van uw letselschade wordt onderscheid gemaakt tussen schade die al is geleden, de verschenen schade en schade die in de toekomst ontstaat, de toekomstige schade. De hoogte van de schadevergoeding is vooraf lastig in te schatten omdat deze afhankelijk is van uw persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij onder andere aan de aard, de ernst en de duur van het letsel.
Hoogte van de schadevergoeding na een arbeidsongeval
Het is niet mogelijk om precies te voorspellen hoeveel schadevergoeding u zult ontvangen voor uw letselschadezaak. De hoogte van de schadevergoeding in een letselschadezaak wordt bepaald door verschillende factoren in acht te nemen, waaronder de ernst van het letsel, de impact op uw leven en werk, gemaakte medische kosten, eventuele toekomstige schade en het verlies van inkomsten. Elke letselschadezaak is uniek en het schadebedrag zal dienovereenkomstig variëren.
Werkgever aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval
Uw werkgever is aansprakelijk voor uw schade indien de werkgever haar zorgplicht heeft geschonden. Deze is terug te vinden in artikel 7:658 lid 2 BW. Dit wetsartikel komt erop neer dat de werkgever dient te voorkomen dat de werknemer schade lijdt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. Er is sprake van een zorgplichtschending indien:
- De werkplek niet veilig is ingericht;
- Onvoldoende beschermingsmiddelen ter beschikking zijn gesteld;
- Onvoldoende instructies zijn gegeven;
- Onvoldoende is gewaarschuwd.
Welke schade wordt vergoed?
Na een arbeidsongeval wilt u graag weten welke schade voor vergoeding in aanmerking komt. Het kan namelijk zijn dat u op het moment de kosten zelf vergoedt. Indien vastgesteld wordt dat de werkgever aansprakelijk is voor uw schade, dan dient uw volledige schade vergoed te worden. De omvang van uw schade wordt berekend door twee soorten vergoedingen bij elkaar op te tellen: de materiële en de immateriële schade.
Materiele schade vorderen na een bedrijfsongeval
Materiële schade betreft een vergoeding voor de financiële schade die u heeft geleden en de extra kosten die u heeft gemaakt als gevolg van het ongeval. Denk hierbij aan de volgende schadeposten:
- Medische kosten;
- Verlies aan verdienvermogen;
- Schade aan uw persoonlijke eigendommen;
- Reiskosten;
- Kosten in verband met extra kinderopvang;
- Economische kwetsbaarheid;
- Huishoudelijke hulp
Dit is slechts een limitatieve opsomming, u kunt mogelijk ook nog aanspraak maken op andere schadeposten. Het is verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen omdat het begroten van de omvang van de schade zeer complex kan zijn.
Immateriële schade vorderen na een bedrijfsongeval
Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, is een vergoeding voor de pijn, het leed en de gederfde levensvreugde. Smartengeld is bedoeld als vergoeding voor de impact die uw letsel heeft op uw leven. De smartengeldvergoeding wordt vastgesteld op basis van diverse factoren zoals, de aard en ernst van het letsel, de behandelingsduur, de impact van het letsel op het dagelijks leven van het slachtoffer en toegewezen smartengeldbedragen in soortgelijke rechtszaken. Daarnaast kan het smartengeld ook een vergoeding zijn voor de stress die het ongeval met zich meebrengt en eventueel aanhoudend psychische schade dat u oploopt.
Hoe wordt de schadevergoeding berekend?
De Letselschade Raad heeft middels richtlijnen in kaart gebracht hoe een aantal schadeposten kunnen worden berekend. Voor de berekening van de schadevergoeding dient er naar een aantal verschillende factoren te worden gekeken. De richtlijnen bevatten normbedragen voor diverse schadeposten. Doorgaans worden de schadeposten ook door de rechters berekend door middel van de richtlijnen. De rechter mag van de richtlijnen afwijken.
Verlies aan verdienvermogen
Het verlies aan verdienvermogen is vaak een hoge schadepost. Voor het vaststellen van het verlies aan verdienvermogen worden de volgende twee situaties met elkaar vergeleken:
- Het inkomen in de situatie waarin het ongeval zich niet heeft voorgedaan;
- Het inkomen in de huidige situatie met ongeval.
Het verschil tussen het inkomen in beide situaties is het verlies aan verdienvermogen. Het verlies aan verdienvermogen betreft niet alleen de reeds geleden (verschenen) schade, maar kan ook toekomstig worden doorberekend.
De hoogte van het smartengeld
Smartengeld wordt ook wel immateriële schade genoemd. Deze schadevergoeding wordt uitgekeerd indien u fysiek en of mentaal lijdt ten gevolge van het arbeidsongeval. De hoogte van het smartengeldbedrag hangt af van verschillende factoren, zoals de aard, ernst en de duur van het letsel, de behandelingsduur, de duur en intensiteit van het lijden, blijvende invaliditeit. Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld speelt jurisprudentie een belangrijke rol. Dit, omdat de hoogte van de smartengeldvergoeding mede wordt bepaald aan de hand van toegewezen smartengeldbedragen in vergelijkbare rechtszaken.
Neem contact met ons op
Het berekenen van een schadevergoeding na een arbeidsongeval vergt veel deskundigheid. U doet er daarom goed aan om contact met ons op te nemen.